Vodka: een aantal manieren waarop Vodka gemaakt kan worden

  • Geplaatst op
  • 0
Vodka: een aantal manieren waarop Vodka gemaakt kan worden

Vodka kan op veel verschillende manieren gemaakt worden. Voornamelijk de keuze voor ingrediënten en de te kiezen brijen zorgen ervoor dat jij zat keuze hebt! Dit drankje is in principe vrij gemakkelijk te maken, zolang je weet hoe. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten en welke spullen je nodig hebt.

Kies de ingrediënten om te fermenteren voor de vodka

Het voordeel van vodka is dat het van een grote variatie aan ingrediënten gemaakt kan worden. Het enige vereiste is dat er zetmeel of suikers inzitten. Zetmeel en suikers zijn nodig om de alcohol te produceren. Gist ‘eet’ namelijk de suikers of zetmeel en stoot het vervolgens uit als alcohol en koolstofdioxide.

 

Bij het gebruik van aardappels of granen om vodka te maken, dien je een brij te maken van actieve enzymen die het zetmeel uit de aardappels of granen weet af te breken en om te zetten naar suikers, zodat deze gefermenteerd kunnen worden.

 

Het maken van vodka uit vruchtensap is een stap makkelijker. Doordat de vruchtensap al suikers bevat zijn geen enzymen nodig voor het afbreken van zetmeel. Dit hoef je dus alleen te laten fermenteren, het maken van een brij is niet nodig.

 

Vodka is ook te maken van wijn. Omdat wijn ook al is gefermenteerd hoef je deze alleen maar te distilleren.

 

 

Verschillende soorten brijen om vodka te maken

Naast de ruime keuze aan ingrediënten die je kan gebruiken voor het maken van vodka, zijn er ook verschillende soorten brijen (kooksel / papje). Zo is er te kiezen voor een tarwebrij, een aardappelbrij of een maisbrij.

 

Voor het maken van een tarwebrij dien je een pot met een volume van minimaal 38 liter met deksel te gebruiken. Voeg vervolgens 23 liter water toe en verhit dit water tot 74° C. Voeg hierna 7,6 kilogram droge, gevlokte tarwe toe aan het water en blijf dit doorroeren. Blijf de temperatuur controleren en houdt deze tussen de 66° en 68° C. Laat het goedje vervolgens 90 minuten lang rusten en roer af en toe. Hierdoor wordt het mengsel een stuk minder dik en maar wel stroperig worden. Na de 90 minuten is het de bedoeling om het mengsel af te laten koelen tot 27-29° C. Laat het vervolgens de nacht staan en langzaam afkoelen. Het is belangrijk om het niet te ver onder de 27° C te laten komen.

 

Bij een aardappelbrij begin je met het schoonmaken van 9 kilogram aardappelen. Kook deze vervolgens een uur, met schil. Gooi hierna het water weg en stamp de aardappelen. Stop de gestampte aardappelen vervolgens terug in de pan en voeg 19 tot 22 liter water toe. Bij dit mengsel is het de bedoeling om het te verwarmen tot maximaal 66° C. Voeg 1 kg gemoute en geplette tarwe of gerst toe en roer dit goed door. Behandel het hierna net als het tarwebrij.

 

Een maisbrij wordt op een soortgelijke manier gemaakt als tarwebrij. Vervang de tarwe door gevlokte en gegelatineerde mais. Er moet uit iedere maiskorrel echter wel een wortel van zo’n 5 cm komen.

 

 

Overige stappen voor het maken van vodka

Fermenteren; zorg dat alle benodigdheden schoon zijn. Kies en installeer het door jou gekozen waterslot. Laat de brij uitlekken in de fles of emmer waarin je wilt gaan fermenteren. Voeg vervolgens slot gist toe aan het door jou gekozen mengsel. Verzamel tot slot de gefermenteerde vloeistof.

 

Kies de juiste distilleerketel; Een kolomketel is het best, maar een alambiekketel volstaat ook.

 

Het destilleren; Verhit het gefermenteerde vloeistof. Gooi het eerste gedeelte weg, dit kan kwalijke stoffen bevatten. Verzamel de goede alcohol. Gooi het laatste beetje ook weg. Controleer tot slot het alcoholpercentage en zuiverheid. Mocht je het nodig vinden, kan je uiteraard altijd nog een keer destilleren.

 

De laatste stappen; laat het distillaat door een koolfilter lopen, zo verwijder je ongewenste smaken en aroma’s. Verdun de vodka tot de juiste sterkte. De laatste stap is het bottelen.

 

Nu je dit artikel heb gelezen weet je de verschillende manieren van het maken van vodka. Het is met name het eerste proces waarin velen keuzes zijn om de vodka te produceren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »